Семинар о климатским променама

 Удружење Милутин Миланковић и Општина Кучево организовали су семинар под називом „Јачање свести и стручног нивоа планских служби локалних заједница ради смањивања негативних утицаја климатских промена“.

 

Општи циљ пројекта је разрада метода и поступака за преузимање превентивних заштитних мера за спречавање негативних последица климатских промена на друштвене и привредне системе и јачање њихове отпорности и способности опоравка од тих утицаја, као и на подизање јавне свести да се негативне последице могу умањити или потпуно спречити ако се промене на време идентификују и благовремено предузму превентивне и заштитне мере.

Пројектом је предвиђено организовање образовних и промотивних активности за подизање нивоа знања и информисаности локалних и регионалних органа како би се предузеле превентивне и заштитне мере на спречавању негативних последица климатских промена, рационалног коришћења и очувања природних ресурса, као и за оспособљавање локалних и регионалних кадрова који ће бити носиоци активности на реализацији превентивних и заштитних мера.

Модератор овог семинара била је водитељка и уредница емисије о времену на РТС – у, метеоролог Биљана Вранеш, а предавачи су били мр Славко Максимовић, дипломирани метеоролог и руководилац пројекта : Климатске промене од Миланковића до Кјота, затим декан Шумарског факултета у Београду, проф. др Ратко Ристић, мр Милутин Стефановић, председник Удружења бујичара Србије, дипл.инжењер Ранко Божовић и Миодраг Савић, подсекретар из Секретаријата за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима.

Ученици наше средње школе су имали ту могућност да присуствују једном оваквом, комплексном семинару, где смо сазнали како се то клима мења, да је пролеће у последњих 70 година најтоплије, како нелегално изграђени објекти могу да изазову ерозију, које су то све последице поплава и заиста доста интересантних информација везаних за климатске промене и климу у целини.

Ипак, најинтересантније је било предавање декана Шумарског факултета, који нам је приказао и кратак филм о бујичним поплавама, врсти дрвећа које се користи приликом пошумљавања и заштите од ерозије земљишта. Исто тако занимљиво нам је било и предавање о климатским променама од Миланковића до Кјота, метеоролога мр Славка Максимовића, које нас упозорава да ћемо ускоро имати ново ледено доба, на шта нас је и упозоравао наш прослављени научник Милутин Миланковић.

У духу слогана семинара „Припремите се! Клима се мења, наоружали смо се бројним информацијама и решењима и помало шокирани, али свесни чињенице да нас очекују велике климатске промене, сложили се да оваквих семинара треба чешће организовати.