САВЕТИ ЗА ОЧУВАЊЕ МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА У ДОБА ПАНДЕМИЈЕ ВИРУСОМ COVID-19 И ВАНРЕДНОГ СТАЊА

 

Пандемија корона вируса довела је до многих промена у нашим животима. Ситуација ванредног стања, препоруке за смањењем социјалних контаката и изолацијом, временски ограничено време кретања ван своје куће, редови испред апотека и продавница, недостатак маски и рукавица, повећано присуство полиције на улицама, мноштво информација које нам долазе са свих страна могу изазвати непријатно стање стрепње и страха. Читава ситуација је за све нас нова, захтева период прилагођавања, а реакције непријатности и страха су очекиване и нормалне.

 Да бисмо себи (али и другима) помогли да се прилагодимо новонасталим условима живота и рада, да испунимо време и изборимо се са стресом и непријатним осећањима ево неких препорука стручњака:

1)Вести гледати повремено

Вести о корона вирусу, броју оболелих, погођеним подручјима мењају се из сата у сат. Ту су и мишљења различитих стручњака као и  разнородне информације и препоруке по друштвеним мрежама. Уколико се трудимо да све ове информације  пратимо, то ће повећати стрес, осећања несигурности и неизвесности.

2)Изаћи на свеж ваздух

Да би нам се расположење поправило, препоручује се боравак на свежем ваздуху (на тераси, у дворишту) у трајању од барем 15-так минута дневно.

3)Телефоном комуницирати са пријатељима и рођацима

Услед изолованости од других људи могу се јавити осећања усамљености, туге, депресије. Да бисмо их избегли потребно је да се чујемо са драгим људима. Чак и кратак разговор телефоном  може поправити расположење.

4)Слушати музику

Научници су утврдили да слушање музике, посебно брзих и ритмичких песама, може значајно допринети нашем добром расположењу.

5)Гледати комедије

Комедије, кажу стручњаци, имају позитиван ефекат за физичко и ментално здравље. Позитиван утицај гледања комедија на наше срце огледа се у повећаном дотоку крви и снижавању крвног притиска, побољшавању расположења, опуштању и ублажавању  агресивности и страха.

6)Сређивати простор у коме боравимо

Сада имамо времена да средимо, почистимо, украсимо простор у коме боравимо (кућу, стан, собу, двориште), то нам помаже да скренемо мисли са ствари на које не можемо да утичемо.

7)Помагати другима

Када некоме помогнете, осећаћете се боље. У овим околностима, помоћ старијима при набавци намирница, лекова, послова у дворишту значиће им пуно, а добит ће свакако бити и Ваша. Проверите!

8)Бавити се физичким активностима у кућним условима

Физичка активност и вежбање побољшава наше расположење, умањује стрес, поправља квалитет сна.

9)Поштовати савете стручњака

Савети за одржавање личне хигијене и хигијене простора у коме боравимо, излажење из куће само када је неопходно, ношење маски и рукавица, држање прописане раздаљине од других особа, упућени су нам од стране стручњака као превентивне активности у заштити од вируса. Придржавање ових савета знатно ће допринети  ослобађању од анксиозности и забринутости за сопствено здравље и здравље наших ближњих.

Припремила

Ксенија Јанковић, психолог