Посета изложби Албрехта Диреа и сајму књига

Освануо је петеак, диван сунчани јесењи дан као створен за излете. Мала, али расположена група ученика и професора кренула је на традицонални сајам књига, који се одржава у октобру на београдском сајму. Догађај који се пропушта, нажалост само у једном али пуном аутобусу. Ипак ове године је мало другачије. Ненако у исто време одржавала се изложба Албрехта Дирера и његових савременика у Конаку кнегиње Љубице. Прилика коју нисмо пропустили захваљујући нашој професорки уметности Сањи Стефановић, која је организовала наш долазак,  као и мало уводно предавање кустоса музеја.

 

Албрехт Дирер ( 1471 - 1528 ) познат је као сликар, цртач. графичар и теотетичар. Његов стваралачки геније померио је границе уметности с почетком 16. века, а био је и стао и данас уз раме са Микеланђелом, Леонардом и Рафаелом, имајући кључну улогу у развоју европске графике и ренесансне уметности.

Имали смо срећу да видимо оргиналне дела једног од најбрилијантнијих стваралаца ренесансне епохе, али и његових савременика и ученика, познатих имена немачке и италијанске графике: Ханјрих Алдергрефер, Албрехт Алдорфер, Лука Кранах старији, Маркантино Раимонди и други.

Изложбу је чинило 138 графика сврстаних у две целине. Прва је сачињена од 20 графија А.Дирера и 74 изванредних графичја остварења његових савременика. Други део представавља 44 графичка листа чувене композиције Тријумфална поворка цара Максимилијана.

После разгледања изложбе и обавезног сликања кренули смо на сајм. Сви су се брзо разишли користећи мало преосталог времена,не би ли у мору књига пронашли нешто за своју душу. Мало, сувише мало времена...требало би сутра ово поновити...