Млади против корупције

МЛАДИ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ

 

Наша школа је учесник пројекта Млади против корупције – Мобилизација младих Подунавског, Поморавског, Шумадијског и Брничевског округа који спроводи УГ „Свет речи" из Велике Плане уз подршку Америчке амбасаде у Београду. Циљ овог пројекта је информисање младих из 10 општина о корупцији и начинима борбе против ове појаве, али и мотивисање младих људи на преузимање активне улоге у стварању промена у својој околини подстицањем акција креативног деловања с циљем елиминације корупције као услова за развој демократског друштва.

Из Подунавског округа у пројекат су укључене општине Смедерево, Смедеревска Паланка и Велика Плана, из Поморавског Свилајнац и Деспотовац, Шумадијског Лапово и Баточина, и из Браничевског Пожаревац, Велико Градиште и Кучево.

 

 

Slika sa predavanjaУ Гимназији у Великој Плани  04.11.2016. одржан је семинар „Млади против корупције“ за  ученике и наставнике. Сваку од десет општина представљала је средња школа са два ученика и једним наставником. Нашу школу представљали су  ученици Шојановић Тамара и Живковић Милан  и стручни сарадник - психолог Ксенија  Јанковић.  Семинар је организован са циљем информисања о пројекту, едукације о појави корупције и мотивисања ученика да путем различитих активности и акција у својој средини промовишу борбу против корупције. Реализација пројектних активности трајала је 6 месеци. У то периоду наша школа је организовала следеће: обележавање Међународног антикорупцијског дана (09. децембар), Трибину у школи, израђен је едукативни пано, одржано 14 радионица са ученицима наше школе и 6 радионица у основним школама у Волуји и Кучеву, узели смо учешће и на конкурсу са три ликовна ученичка рада и четири литерарна.  Завршна конференција и проглашење победника конкурса „Млади против корупције“ биће одржана у Великој Плани крајем априла2017.

Надамо се да смо успели да дамо скроман допринос развијању свести о штетности ове појаве у друштву.