Сајам књига октобар 2015

sajam   

   Освануо је петак, диван сунчани јесењи дан као створен за излете. Мала, али расположена дружина ученика и професора из наше школе, кренула је на сајам књига. Догађај који се не пропушта, нажалост само у једном, али пуном аутобусу. Ипак ове године је мало другачије. Некако у исто време, одржавала се изложба слика Албрехта Дирера и његових савременика. Прилика коју смо искористили захваљујући нашој професорки уметности Сањи Стефановић, која је организовала наш долазак као и интересантно уводно предавање кустоса музеја.

 

 

Имали смо невероватну срећу и да видимо оригинална дела једног од најбрилијантнијих стваралаца ренесансе, немачког уметника Албрехта Дирера, али његових ученика и савременика, познатим именима немачке и италијанске графике: Хајнрих Алдегрефер, Албрехт Алдорфер, Лука Кранах Старији, Маркантонио Раимонди и других

Изложбу је чинило 138 графичких радова сврстаних у две целине. Прва сачињена од 20 дела А. Дирера и 74 изванредна графичка остварења његових савременика. Други део представља 44 графичка листа чувене композиције Тријумфална поворка цара Максимилијана.

Албрехт Дирер (1471–1528) познат је као сликар, графичар, цртач и теоретичар. Његов стваралачки геније померио је границе уметности с почетка 16. века, а био је и до данас остао раме уз раме са Микеланђелом, Леонардом и Рафаелом, имајући кључну улогу у развоју европске графике и ренесансне уметности.

После изложбе и обавезног сликања кренули смо на сајам. Сви се брзо разишли, користећи мало преосталог времана, не би ли у мору књига пронашли нешто за своју душу. Мало, сувише мало времена. Требало би ово сутра  поновити.

 

Више слика у галерији