Међународни Унеско камп Кикинда 2015

 

  Гимназија "Душан Васиљев" из Кикинде једина је активна Унеско школа у Србији. Ове године је традиционално организовала осми по реду међународни Унеско камп. Угостила је ученике и наставнике из Републике Српске – Угњевика, Македоније – Охрида, Пожаревца, Новог Сада и Кучева.   

Нашу школу представљале су ученице II-2, Марковић Софија и Новаковић Ђурђина, као и ментор,проф. Весна Мијатовић.Камп је одржан  од 08. до 12.октобра, 2015.године,  под називом "Мој град - то сам ја!" , са тематским насловом „ CARPE DIEM “!  

 

 

 

Као домаћин УНЕСКО кампа, кикиндска Гимназија Душан Васиљев спроводи програм придружених школа, укључујући сваке године нове школе у пројекат. На тај начин, преносе се и основне идеје УНЕСКА – промоција културе мира и ненасиља међу младим људима као и пружање подршке активном учешћу младих у животу заједнице у којој живе.

За учеснике кампа, био је осмишљен занимљив програм, почев од презентација,креативних радионица, до упознавања Кикинде и околине. Богатству програма допринело је и истовремено одржавање традиционалних 30-тих ,,Дана лудаје''.

Активности учесника су најчешће планиране као заједничко дешавање  и биле су обавезујуће за све учеснике Кампа. На почетку Кампа је формирана новинарска група од представника из свих градова која је пратила, бележила и фотографисала све активности Кампа.На основу фотографија учесника израђен је колаж Кикинде.

Свака школа је имала припремљену презентацију која се односила на место и школу одакле долази и садржала је интересантне податке, специфичности везане за крај, значајне манифестације, обичаје и друго.

Након отварања приређена је закуска са традиционалном кухињом гостију и домаћина.Свака школа је донела неко национално јело које је специфично за крај из којег долази. 

Гости и домаћини су учетвовали у градском релију, на неколико пунктова ученици  школе домаћина давали су одређене информације гостима на основу којих су гости доносили закључке и били награђени.

Одржани су 30. Дани лудаје. Гости кампа учетвовали су презентујући своје градове.

У недељу 11.10.2015. реализован је излет у Суботицу. Посећена је и ергела коња у Келебији.

Последњи дан кампа учесници су посетили уметничку галерију Тера.